Diferenţa dintre mănuşile din latex şi cele din vinil
Mănuşile de protecţie sunt folosite în foarte multe industrii de activitate, dar şi în gospodării, ca accesorii de menaj. Fiindcă există acum o mare varietate de mănuşi de protecţie, este important să cunoaştem principalele diferenţe dintre acestea, pentru a şti cu certitudine când şi pentru ce anume trebuie folosită fiecare categorie.
Cele din latex oferă un grad de protecţie sporit, ce se concretizează prin: rezistenţă ridicată la rupere sau înţepare, apărarea împotriva tăieturilor şi asigurarea aderenţei. Aceste caracteristici le fac potrivite în practicarea unor activităţi, precum: grădinărit, agricultură, piscicultură, vânătoare, tâmplărie şi industria modei, precum şi în service-uri auto, construcţii, logistică sau transporturi.
Latexul este cauciucul natural extras din arborele de cauciuc întâlnit în Asia de Sud-Est şi Africa, o componentă des utilizată atât în fabricarea consumabilelor medicale (mănuşi, seringi, stetoscoape), cât şi a produselor de larg consum (pantofi sport, jucării, suzete, etc).
Poate provoca alergii persoanelor expuse frecvent la produsele din cauciuc (personal medical, muncitorii din fabrici de cauciuc), dar şi persoanelor alergice la avocado, kiwi, nuci, piersici (întrucât proteina numita profilină se regaseşte în latex, polen şi fructe). Nu este rezistent la substanţe chimice şi solvenţi.
Mănuşile din vinil sunt utilizate, cel mai adesea, în manipularea şi procesarea alimentelor, fiind totuşi frecvent întâlnite şi în saloanele de masaj, cabinetele medicale şi bucătărie. Acesteaau proprietăţi antistatice şi sunt rezistente la grăsimi şi alcool. Prin purtarea lor, se reduce riscul de apariţie a leziunilor sau sensibilităţii pielii, prevenind reacţiile alergice la diverse substanţe periculoase. Ca şi cele din latex, se găsesc în variante pudrate cu amidon de porumb, dar şi nepudrate, pentru cei care optează pentru materiale cât mai naturale.
Vinilul este cel mai ieftin material folosit în fabricarea mănuşilor de unică folosinţă.
Nefiind la fel de rezistente ca latexul sau nitrilul, mănuşile din vinil sunt foarte des folosite în industria alimentară, acolo unde riscurile sunt minime şi protecţia la înţepare şi la substanţe chimice nu este necesară.
Mănuşile din latex sunt adesea preferate în detrimentul celor din vinil, deoarece s-a dovedit faptul că sunt cea mai buna variantă atunci când vine vorba de elasticitate, confort şi potrivire. Totuşi, în ciuda avantajelor acestor mănuşi, foarte multe persoane au devenit alergice la latex şi au început să opteze pentru mănuşile din vinil, de altfel la fel de utile.
Este important de luat în considerare însă ideea conform căreia mănuşile din vinil au o rezistenţă scăzută la multe chimicale şi nu trebuie utilizate în medii în care se manipulează substanţe periculoase.În medicina modernă, un mediu de lucru în care medicii nu poartă mănuşi de unică folosinţă este de neconceput. Totuşi, primele astfel de mănuşi au apărut abia în anul 1889, după aproape 20 de ani de cercetări.
Ţinând cont de toate aceste informaţii, este important să alegem cele mai bune mănuşi, în acord cu mediul de lucru în care activăm şi nevoia de protecţie împotriva diverşilor factori externi. 100 de bucăţi de mănuşi de protecţie din vinil şi 100 de bucăţi de mănuşi de protecţie din latex pot fi comandate de pe pagina noastră, la preţuri foarte bune, pentru orice buzunar. Fiindcă siguranţa este cea mai importantă, achiziţionarea mănuşilor de unică de folosinţă e mereu o investiţie bine-venită.
Lasă un răspuns