Cum poate ajuta Echinacea în prevenţia infecţiilor respiratorii
Echinacea este una dintre plantele care şi-au dovedit eficacitatea în ceea ce priveşte creşterea capacităţii de apărare a organismului faţă de diverşi agenţi infecţioşi. Deşi părerile sunt încă împărţite în legătură cu beneficiile terapeutice ale acesteia, există numeroase studii ştiinţifice care îi atestă calităţile.Ea înglobează, de fapt, o familie de nouă plante înrudite din America de Nord şi este cel mai cunoscut supliment care ajută la dezvoltarea imunităţii.
Persoanele care folosesc preparate bogate în această plantă au prezentat o rată a infecţiilor respiratorii mai scăzută cu aproximativ 50% faţă de restul populaţiei. De asemenea, simptomele bolii au fost mai puţin severe, iar durata mult diminuată, de 1 la 4 zile. Echinacea prezintă, în primul rând, o acţiune imunostimulatoare, crescând imunitatea organismului şi stimulând producţia de interferon şi limfocite. Mai mult, are calităţi imunomodulatoare, antiseptice, depurative, este antifebrilă, antivirală şi antibacteriană. Totodată, scurtează perioada de convalescenţă.
Echinacea ajută organismul în lupta cu bacteriile, virusurile (în special răceli, gripe şi virusul herpetic), dar şi cu fungile. Este extrem de utilă în caz de infecţii respiratorii şi genito-urinare, fiind un bun antibiotic natural. Aplicarea ceaiului călduţ de echinacea reduce inflamaţia provocată de infecţiile urinare şi utilizarea unei creme cu echinacea poate reduce riscul de infecţii vaginale.
În plus, datorită acţiunii antitumorale, contribuie la încetinirea creşterii şi diseminării tumorilor.Dar asta nu e tot, întrucât eajoacă un rol important şi în detoxifierea organismului, prin stimularea activităţii hepatobiliare. Acest efect va fi însă potenţat de asocierea cu vitamina C şi zincul.
Totodată, ajută la tratarea anxietăţii, scăderea numărului de globule albe din sânge, ameliorarea sindromului de oboseală cronică, vindecarea artritei reumatoide, migrenelor, indigestiei acide, ameţelilor, înţepăturilor de şarpe cu clopoţei, precum şi la îmbunătăţirea rezistenţeila efort.
Cele mai importante beneficii oferite organismului uman de către această plantă sunt:
- Prevenirea şi ameliorarea infecţiilor respiratorii;
- Tratarea răcelilor;
- Ameliorarea simptomelor provocate de anxietate;
- Îmbunătăţirea performanţelor sportive;
- Vindecarea gingivitei;
- Scăderea numărului de celule albe din sânge;
- Tratarea inflamaţiilor oculare;
- Vindecarea durerilor intestinale, de cap, de stomac, de dinţi, gâtului uscat, a muşcăturilor de şarpe, amigdalitei, pojarului, genoreei;
- Vindecarea problemelor tractului gastro-intestinal;
- Îmbunătăţirea sănătăţii mintale;
- Preîntâmpinarea şi tratarea diferitelor afecţiuni ale organismului uman (efect de prevenire).
O sursă bogată de echinacea se găseşte în suplimentul alimentar ce poartă acelaşi nume, ECHINACEA, care reprezintă o combinație naturală recomandată în infecții respiratorii și infecții rezistente la antibiotice sau recidivante, susținând organismul în lupta cu răceala, tusea și gripa, ameliorând totodată durerile în gât.
Datorită formulei sale eficiente, este un puternic imunostimulator. În plus, contribuie la menținerea unui sistem imunitar puternic, protejând corpul de factorii externi care pot afecta sănătatea, în perioada în care imunitatea este scăzută.De asemenea, prin administrarea capsulelor de Echinacea, se îmbunătățește sănătatea căilor respiratorii superioare, observându-se beneficii și la nivelul urogenital.
Deşi spălarea frecventă a mâinilor, acoperirea gurii în timpul tusei sau consumarea fructelor şi legumelor proaspete ne ajută să ne menţinem un organism sănătos şi puternic, uneori, nu este suficient. Consumul de suplimente alimentare bogate în echinacea reprezintă însă o bună armă împotriva infecţiilor respiratorii, dar şi a virozelor de sezon, care nu intârzie să apară.
Lasă un răspuns